14.03.2024 – Ευφροσύνη Καζεπίδου, Opinion News
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται το δικαστικό θρίλερ τριών προσφύγων που αντιμετωπίζουν 50 έως και 142 χρόνια φυλακή.
Fast track δίκες και καταδίκες, καταδικασμένοι που δεν αντιλαμβάνονται πως έχουν καταδικαστεί, πρόσφυγες που κατηγορούνται ως διακινητές ακόμη κι αν απλώς έχουν αγγίξει το τιμόνι της λέμβου.
Τα «142 χρόνια», το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, αφηγείται το δικαστικό θρίλερ τριών προσφύγων που αντιμετωπίζουν 50 έως και 142 χρόνια φυλακή, για την αθώωση των οποίων έχει στηθεί υποστήριξη μιας διεθνούς εκστρατείας αλληλεγγύης.
Με αφορμή την επίσημη πρώτη προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σήμερα στις 21:30 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, ο Στέλιος Κούλογλου και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, βρέθηκαν σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της πόλης, προκειμένου να μιλήσουν για όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς προσπάθειας να αθωωθούν τρεις πρόσφυγες και συγκεκριμένα, ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί (Σομαλία), ο Ακίφ Ραζούλι και ο Αμίρ Ζαχίρι (Αφγανιστάν), οι οποίοι βρέθηκαν καταδικασμένοι ως διακινητές.
«Καταφέραμε να σώσουμε τρεις ανθρώπους αλλά είναι πολύ περισσότεροι οι καταδικασμένοι»
Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ και ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε αρχικά για την χρονική συγκυρία της σημερινής προβολής της ταινίας αυτό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
«Η σημερινή προβολή συμπίπτει με δύο σημαντικά γεγονότα. Από τη μια η σφαγή στη Γάζα και από την άλλη οι εξοργιστικές αποφάσεις δικαστηρίων της Αθήνας. Το δεύτερο συμπίπτει με το θέμα εξοντωτικών ποινών που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες. Όσον αφορά τη σφαγή στη Γάζα, γίνονται διάφορες ακτιβιστικές δράσεις και το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία για μεγαλύτερο κοινό και αφιερώματα. Μάλιστα, αύριο με δική μου πρωτοβουλία διοργανώνεται μια δράση όπου μια Ισραηλινή και ένας Παλαιστίνιος καλλιτέχνης θα μιλήσουν για την ανάγκη να τελειώσει η σφαγή της Παλαιστίνης», σημείωσε αρχικά.
Αναφερόμενος στο ντοκιμαντέρ σημείωσε πως αυτό ξεκίνησε ως μια εκστρατεία αλληλεγγύης για πρόσφυγες που αντιμετώπιζαν εξοντωτικές ποινές και αφορμή για τη δημιουργία του ήταν ένα άρθρο των New York Times, το οποίο ανέφερε την καταδίκη πρόσφυγα φερόμενου ως διακινητή σε 142 χρόνια φυλάκισης.
«Μαζί με ανθρώπους που ασχολούνται πήγαμε από φυλακή σε φυλακή και από δική σε δίκη. Έτσι μιλήσαμε μαζί τους και στην πορεία αποφάσισα ότι το υλικό έπρεπε να γίνει ντοκιμαντέρ για να αποτυπωθεί η τραγωδία. Ζήσαμε περιπέτειες κι απογοητεύσεις. Καταφέραμε και σώσαμε τρεις ανθρώπους, αλλά είναι πολύ περισσότεροι καταδικασμένοι ως διακινητές. Οι διακινητές ήδη από το 2014 εγκαταλείπουν τις βάρκες και μετά οι αρχές βρίσκουν κάποιον και τον κατηγορούν ως διακινητή. Μπορεί να κατηγορήσουν κάποιον μόνο και μόνο επειδή άγγιξε το τιμόνι», υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, αυτό συμβαίνει σε όλους όσοι δε θεωρούνται ανθρώπινα όντα. «Η συμπεριφορά της δικαιοσύνης, όχι όλων των δικαστών, είναι συμπεριφορά που θυμίζει τη μεταχείριση των μαύρων την εποχή της δουλείας στις ΗΠΑ. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος του 2014. Ενώ υπήρχαν δικαστές που καταλάβαιναν ότι δεν επρόκειτο για διακινητές, ο νόμος τους έδενε τα χέρια», επισήμανε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για στις δράσεις με τις οποίες συνδράμουν στους πρόσφυγες που κατηγορούνται, ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως «συνεργαζόμαστε με δικηγόρους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διοργανώνουμε εκδηλώσεις συμπαράστασης. Κυρίως, όμως, προσπαθούμε να αναδείξουμε το ζήτημα ενημερώνοντας γι’αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Η δεύτερη μεγαλύτερη πλειοψηφία στις ελληνικές φυλακές είναι οι πρόσφυγες που σε μεγάλο βαθμό καταδικάστηκαν άδικα».
Τέλος, ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στα δύο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει. «Το ένα θα το παρουσιάσω του χρόνου. Ονομάζεται “Το σπρώξιμο της μάνας” και αναφέρεται στην αληθινή ιστορία ενός Εβραίου επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Το δεύτερο βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων και αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Το απάνθρωπο καθεστώς δεν είναι μόνο στα σύνορα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα»
Από την πλευρά του, ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, Ιάσονας Αποστολόπουλος, δήλωσε πως «είμαι χαρούμενος που συμμετείχα σε αυτή την ταινία που αποτυπώνει όσα διαδραματίζονται τώρα και τον αγώνα που έχει ξεκινήσει ενάντια σε αυτή την επιθετική ρατσιστική ευρωπαϊκή πολιτική από τα camp των προσφύγων μέχρι τις αίθουσες δικαστηρίων».
Όπως υπογράμμισε, το εν λόγω υλικό δείχνει ότι το «απάνθρωπο καθεστώς δεν είναι μόνο στα σύνορα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».
«Έχει εικόνες από τα camp, τα push back. Δεν είναι μόνο τα δικαστήρια. Είναι ζητήματα που σήμερα δεν έχουν ορατότητα στη δημόσια σφαίρα. Εύκολα στοχοποιούνται άνθρωποι που μιλούν για τα συνοριακά εγκλήματα», τόνισε ο ίδιος.
Όπως επισήμανε, το ντοκιμαντέρ «βάζει ένα λιθαράκι στο να σπάσει το απόστημα σιωπής και συγκάλυψης που γεννά τερατώδη εγκλήματα με αποκορύφωμα το ναυάγιο της Πύλου με κύρια ευθύνη του κράτους μας. Είναι η ιστορία τριών ανθρώπων που συμβολίζουν χιλιάδες άλλους κρατούμενους που έρχονται αντιμέτωποι με τη φυλάκιση προσφύγων που τυχαίνει να βρεθούν κοντά στο τιμόνι».
Αναφερόμενος στο γιατί συμβαίνει αυτό, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, έκανε λόγο για μια μέθοδο αποτροπής της μετανάστευσης στην Ευρώπη, αλλά και για προσπάθεια συγκάλυψης των κρατικών ευθυνών.
«Τους αποθαρρύνουν να έρθουν στην Ευρώπη. Ουσιαστικά τους λένε ότι αν δεν πνίγουν στη θάλασσα θα φυλακιστούν σε κάποιο camp ή σε κανονικές φυλακές, ενώ παράλληλα ποινικοποιούν τη διάσωση. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι είναι τακτική συγκάλυψης για τις κρατικές ευθύνες στα ναυάγια, όπως αυτός της Πύλου. Φταίνε οι διακινητές, δε φταίνε τα κράτη. Υπάρχει υπερεστίαση στους διακινητές. Ο Μοχάμαντ έφαγε 142 χρόνια επειδή υπήρχαν νεκροί. Στο ναυάγιο της Πύλου έπιασαν 9 επιζώντες και τους φόρτωσαν με εγκληματική πρόκληση ναυαγίου. Αν καταδικαστούν κλείνει η υπόθεση των ευθυνών του κράτους. Δυστυχώς αυτή είναι η μεθόδευση. Είναι ακόμη προφυλακισμένοι. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία και τα πορίσματα της Ευρώπης φαίνεται ότι η μεθόδευση είναι η ενοχή των 9. Η αθώωση των κρατικών ευθυνών περνά μέσα από την καταδίκη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ας παλέψουμε να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στην Πύλο και να δικαιωθούν όλα τα θύματα», υπογράμμισε.